Skip to content

Zeker zijn van je opvolging!

Opvolging binnen het familiebedrijf is voor alle betrokkenen van grote betekenis. 

→ Vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

NCP-opvolgersassessment

Vergroot jouw kans op succesvolle bedrijfsopvolging en besteed tijdig aandacht aan jouw ontwikkeling als (potentiële) bedrijfsopvolger. Objectief, wetenschappelijk onderbouwd en op maat gemaakt voor jouw bedrijf.

Opvolging binnen het familiebedrijf is voor alle betrokkenen van grote betekenis. Als opvolger heb je respect voor wat de vorige generatie heeft opgebouwd. Tegelijkertijd wil je met eigen visie en talent het bedrijf succesvol leiden en door ontwikkelen. Heb jij de juiste competenties, ambities en motivatie? Stel dat je de gevraagde basis in huis hebt; waarin kan je door ontwikkelen? Sluit je voldoende aan bij andere familieleden of management?

Aandacht voor jouw ontwikkeling is daarom een belangrijke succesfactor bij bedrijfsopvolging. Het NCP-opvolgers assessment, uitgevoerd door een ervaren Arbeid- en Organisatiepsycholoog, biedt hiervoor een uitstekende basis. Meestal nemen we geschiktheid en ontwikkeling samen mee. De uitkomst kan confronterend of bevestigend zijn en maakt veel duidelijk. En dat is precies wat nodig is bij opvolgingskeuzes.

Het NCP-opvolgersassessment is altijd maatwerk en wordt afgestemd op de specifieke situatie. Vroeg aandacht besteden aan de ontwikkeling van de opvolger creëert een kader voor succesvolle bedrijfsopvolging.

Het NCP-opvolgersassessment geeft een stevig basisinzicht en antwoord op specifieke vragen zoals:

 • Hoe gaat de opvolger om met tijdsbelasting; kan hij/zij de privé werk balans goed bewaken?
 • Hoe gaat de opvolger om met financiële druk?
 • Wat is de basisreactie bij tegenslag/crisis en hoe gaat de opvolger hier mee om?
 • Wat is de overtuiging over ondernemerschap, risico lopen en leiddinggeven?
 • Heeft de kandidaat een goede fit met de andere compagnons of teamleden?

→ Vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Voordelen

NCP Assessments

Werkwijze

Het vraagstuk helder krijgen en binnen de juiste context plaatsen wordt gedaan door een ervaren arbeidspsycholoog.

Afhankelijk van jouw wensen en doelen (en het advies van de psycholoog) wordt er een maatwerk assessment opgesteld.

We selecteren de psycholoog en de acteur(s) die aansluiting hebben bij jouw branche en affiniteit met het vraagstuk. De psycholoog bepaalt vervolgens welke rollenspellen en managementgames er worden ingezet.

Laten we eerlijk zijn, een assessment kan best spannend zijn voor een kandidaat. Daarom geven wij kandidaten de mogelijkheid om een aantal testen, vragenlijsten en oefeningen thuis te maken via het NCP-Portal.

De andere onderdelen van het assessment zullen bij ons op een assessmentlocatie plaatsvinden. Denk hierbij aan het psychologisch interview, praktijksimulaties en gesprekken. Dit vindt plaats in een warme, sfeervolle omgeving (locaties door het hele land).

Iedere kandidaat ontvangt een inhoudelijk uitgebreid rapport ter goedkeuring. Dit rapport is geheel conform de NIP-code.

Dan volgt er een nabespreking met jou als opdrachtgever waarbij het advies van ervaren specialisten en psychologen wordt toegelicht.

Het resultaat is objectief en onderbouwd inzicht in kwaliteiten en valkuilen de kandidaat.

Zo ben je zeker van je zaak.

Inzichten die buitengewoon relevant zijn

Zeker van je zaak door wetenschappelijk onderbouwde inzichten

Bij een selectieassessment wordt vanuit het NCP-model de geschiktheid van de kandidaat beoordeeld. Welke kwaliteiten en ontwikkelpunten heeft de kandidaat? Is de kandidaat opgewassen tegen de VUCA-wereld van vandaag en morgen? 

Het selectieassessment van NCP Assessments geeft inzicht in geschiktheid. Belangrijk hierbij is de inventarisatiefase waarin de vraagstelling helder wordt. Vervolgens maakt het selectieassessment gebruik van COTAN gevalideerde tools en testen. Dit is belangrijk omdat de predicatieve validiteit (voorspellende kracht) van het assessment centraal staat. Niet elke functie is hetzelfde.

Vanuit de psychologische kennis die beschikbaar is door wetenschappelijk onderzoek dat wordt gedaan naar verschillende functies, en succesfactoren, beoordeeld NCP Assessment geschiktheid van kandidaten.

Een psycholoog die is aangesloten bij het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) interpreteert de resultaten en formuleert een advies. Vanuit het selectieadvies maakt de organisatie de keuze op basis van een objectief oordeel.

→ Vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Voorbeeldrapportage bedrijfsopvolging (PDF)

✓ Maatwerk adviesrapport voor bedrijfsopvolging
✓ Betrouwbaar en deskundig
✓ Geheel conform de NIP-code


  Je ontvangt de rapportage direct (kosteloos) per e-mail. 

  ASSESSMENTS

  Veelgestelde vragen

  Het doel van een opvolgersassessment in een familiebedrijf is te bepalen of een potentiële opvolger geschikt is om de leiding van het bedrijf over te nemen. Daarnaast wordt de vraag beantwoord waarin de kandidaat kan groeien om bij geschiktheid optimaal te kunnen functioneren.
  Het NCP-opvolgersassessment start met een stevige inventarisatie van de eisen die aan de kandidaat gesteld worden. Aan wat voor type organisatie moet de opvolger leiding gaan geven? Welke functie en verantwoordelijkheid krijgt hij of zij? Wat zijn specifieke eisen en wensen vanuit de omgeving of familie? Deze punten worden als maatwerk ingebracht, onderzocht en gerapporteerd. De uitvoeringsstappen zijn bij het opvolgersassessment daarna identiek aan reguliere assessments.
  Na afloop van een NCP-opvolgersassessment in een familiebedrijf wordt een maatwerkrapport opgesteld met de resultaten. Dit rapport wordt meestal besproken met de belanghebbenden, zoals de kandidaat zelf, de overdragers, familie, adviseurs, directieleden, etc. Op basis hiervan kan een gedegen gesprek gevoerd en met meer zekerheid een besluit genomen worden.

  NCP hanteert de beroepscode van het Nederland Instituut van Psychologen (NIP). Hierin staan de eisen, richtlijnen en gedragsregels waaraan het werk van een psycholoog moet voldoen. Deze zijn gebaseerd op de principes verantwoordelijkheid, integriteit, respect en deskundigheid.

  Dit houdt in dat wij een ethische en integere behandeling waarborgen met betrekking tot jouw gegevens. Hieronder valt het recht op verkrijging van inzicht in de rapportage, nabespreking van de rapportage en blokkade van verspreiding van de rapportage. Het NIP is de landelijke beroeps- en belangenvereniging van psychologen. Kijk voor meer informatie op hun website https://psynip.nl/

  Wij kunnen het assessment binnen twee werkdagen inplannen. De doorlooptijd van een assessment is gemiddeld twee weken vanaf het moment dat we de aanvraag hebben ontvangen.

  De assessmentmethode van NCP is daadwerkelijk effectief en accuraat voor bedrijfopvolging.

  Rens van Tuijl
  P.C. van Tuijl